* Laçiner:"Almanya'nın Üç Tavrı Var"
* Almanya kendisini 1915 Olayları'ndan tamamen temizleme gayretinde
* Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Başkanı emekli Büyükelçi Ömer Engin Lütem, Ermenistan sınırının açılmasına ilişkin tartışmalarla ilgili olarak, "ortada henüz bir şey olmadığını, yoğun müzakereler yapılmakla birlikte, henüz teknik konuların konuşulmakta olduğunu" söyledi.
ANKARA (AA) - Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu "USAK" ile TOBB ETÜ (Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi) tarafından, "Ermeni Tehcirinde Almanya'nın Rolü" başlıklı bir konferans düzenlendi.
ANKARA (AA) - Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu "USAK" ile TOBB ETÜ (Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi) tarafından, "Ermeni Tehcirinde Almanya'nın Rolü" başlıklı bir konferans düzenlendi.
Konferansın açılışını yapan TOBB ETÜ Mütevelli Heyeti Başkan Danışmanı Prof. Dr. Tahsin Kesici, Ermeni sorunu konusunda bir neslin bilgisiz yetiştiğini, meseleye hazırlıksız yakalanıldığını, bugün internette bu konuda büyük bir elektronik savaş olduğunu söyledi. Türklerle Ermenilerin 800 sene birlikte yaşadığını hatırlatan Kesici, Almanya'nın 1915 olaylarıyla ilgili olarak "önce Türkleri suçladığını, ancak sonra bu konuyu bıçakla kesilmiş gibi bıraktıklarını" belirtti.
Konferansa başkanlık eden Büyükelçi Lütem de, açılış konuşmasında güncel gelişmelere değinerek, ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyaretinin stratejik ve önemli konuları içerdiğini, ancak basına daha çok Ermeni meselesinin yansıdığını ifade etti. Lütem, Ermenistan sınırının açılması tartışmalarıyla ilgili olarak da önce yabancı basında büyük gazetelerin bu konuyu yazdığını, hatta verdikleri tarihe göre sınırın dün açılması gerektiğini, bu yaklaşımın içeriye de yansıdığını kaydetti. Sonuçta Azerilerin bunu gerçek olarak algılamasıyla başka bir tartışma doğduğunu hatırlatan Lütem, sınırın açılması konusunda yoğun müzakereler yapılmakla birlikte, ortada daha "hiçbir şey olmadığını," henüz teknik konular üzerinde konuşulmakta olduğunu ifade etti.
USAK Başkanı Sedat Laçiner de, Türkiye ile Almanya arasındaki tarihi sosyal ilişkileri özetleyerek başladığı konuşmasında, iki ilişkilerde zaman zaman Ermeni sorunundan kaynaklanan hayal kırıklıkları olduğunu belirtti. Bu konuya örnek olarak Talat Paşa cinayetini veren Laçiner, Talat Paşa'yı arkadan vurup öldüren Sogomon Tehliryan'ın beraat etmesinin, "bu cinayetin ardından işlenmiş bir hukuk cinayeti olduğunu" ifade etti.
Sedat Laçiner, Ermenilerin 1915 olaylarıyla ilgili olarak Türkleri, Yahudileri ve "silah cephane sağladığı, Osmanlı ordusunda generalleri bulunduğu" gerekçesiyle Almanları suçladığını belirtti.
Laçiner, Almanya'nın ise 1915 olayları konusunda sessizlik, kendini savunma ve son dönemde de, "bir yandan Ermeni iddialarını destekleme, diğer yandan da kendilerini bundan ayırmaya çalışma" gibi üç tavır sergilediklerini ifade etti.
Konuşmacılardan Prof. Dr Selami Kılıç da, Osmanlı ordusu içinde Almanya'nın rolü ve silah tedariki konusunda bilgi vererek, Türkiye'nin 1950, hatta 1980'lerdeki Özal döneminde bu konuyu konuşmaya başlarken, Almanların 1918'de konuyu ele almaya başladıklarını kaydetti.
Almanların Osmanlı'daki nüfuzunu artırma girişimi hakkında bilgi veren Kılıç, Almanya'nın Trabzon, Erzurum, Şam, Halep, Bağdat, Kudüs gibi birçok yerde konsolosluk açtığını söyledi.Almanların Kafkaslar ve doğuya açılım politikalarını anlatan Kılıç, uluslararası alanda yayımlanan eserler, belgeler ve döneme ait fotoğrafların gösterimiyle, konuşmasını tamamladı.
Yrd. Doç. Dr. Barış Özdal da, "Ermeni Sevk Ve İskanında Almanya'nın Rolü" başlığını taşıyan konuşmasında Almanya'nın Osmanlı Ermenilerine yönelik politikaları, tarihçesi ve mevcut belgelere ilişkin bilgiler verdi."
Ermeni Tehcirinde Almanya'nın Rolü" konferansının sonunda katılımcılara plaket sunuldu.
17 Nisan 2009, Cuma
Kaynak: AA
Kaynak: AA
No comments:
Post a Comment