Bulgaristan Parlamentosu 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını içeren teklifi bir kez daha reddetti.
Bulgaristan'da aşırı sağcı ATAKA partisine mensup milletvekilleri tarafından hazırlanan, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının Bulgaristan tarafından resmen tanınmasını öngören yasa teklifi parlamento genel kurulunda bir kez daha reddedildi. Teklif, ATAKA milletvekillerinin girişimiyle parlamento genel kurulunda bugün üçüncü kez gündeme getirildi.
173 milletvekilinin katıldığı oylamada yasa teklifi 50'ye karşı 63 oyla reddedildi. Oylamada 60 milletvekilinin ise çekimser kalması dikkati çekti. Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (DPS-HÖH) milletvekili Remzi Osman, böyle bir teklifin parlamentoda gündeme getirilmesinin hem tarihi gerçeklere, hem de parlamentoya saygısızlık olduğunu söyledi. Söz konusu olayların benzerlerinin birçok ülkede yaşandığını kaydeden Osman 'olayları yaşandığı zamana ve şartlara göre değerlendirmek gerektiğini' ifade etti.
Osman, dış güçlerin kışkırtmasıyla Ermeni çetelerin Türk ordusuna ve Türk halkına karşı kanlı eylemler düzenlediğini hatırlatarak 'Bu şartlarda insanların ve devletin güvenliğinin sağlanması adına zorunlu göç uygulaması kararı alınmıştır. Benzer bir karar ABD tarafından İkinci Dünya Savaşı sırasında New York'ta yaşayan Japonlara uygulanmıştır. Ayrıca, tarihin değerlendirilmesi ve yargılanması parlamentoların görevi değildir. Tarihi tarihçilere bırakmalıyız' dedi.
Teklife ret oyu veren Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) milletvekillerinden Aleksandar Radoslavov da, genel kurulda yaptığı konuşmada, bunu gündeme getirenlerin gerekçelerinin arkasında aslında 'nefret duygusunun' olduğunu söyledi. Radoslavov 'Nefret bir parlamentoda siyasi argüman olarak kullanılmamalıdır. Bu, ne insanlığa, ne de barışa hiçbir katkı sağlamaz' diye konuştu.
Bu arada, ırkçı ve aşırı milliyetçi ATAKA partisinden yapılan açıklamada, teklifin 'parlamentoda kabul edilinceye kadar' tekrar tekrar gündeme getirileceği belirtildi.
17.01.2008
Kaynak: Star
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment